Parcours

Hollen door de bollen is  prachtig en uniek. Prachtig doordat het parcours door een enorme hoeveelheid bloemen is omgeven. Waar vind je o.a zoveel  tulpen en hyacinten? Uniek omdat er een klein stukje opgenomen is waar nog niet eerder werd gelopen. Dit laatst betreft  het parcours van de tien kilometer.

Startend bij Atletiekvereniging  De Spartaan gaan in we oostelijke richting waar u al heel snel, nadat u bent afgeslagen, Huis ter Spekke passeert. In 1416 stond hier reeds een woning. Kort na 1740 is het complex afgebroken. Alleen het zuidelijke bouwhuis is in gewijzigde vorm blijven bestaan.

Lopend over de Zuidelijke Achterweg zult u hier genieten van miljoenen tulpen en/of hyacinten. Het zou zomaar kunnen, dat u een deel van deze bloemen zult tegenkomen tijdens de Bloemencorso Bollenstreek 22 April 2017. Het eerste Bloemencorso vond plaats in 1948.

Nadat het vijf kilometer-parcours is afgeslagen bij de Essenlaan gaan we voor de tien kilometer nog een stukje zuidelijker. Via een klein stukje Akervoorderlaan naar de Oude Herenweg.  Om vervolgens de Munnikenlaan  op te draaien. Hier is het stukje van het parcours wat uniek genoemd mag worden. Deze weg kwam al voor op een legger van de gemeente Voorhout uit 1853. Hier dient u goed uit te kijken. Deze laan is net als vroeger niet bestraat. Er rijden hier alleen maar tractoren ten behoeve van de bollenteelt.

Vervolgens komt u uit op de Torenlaan. Daar gaat u in noordelijke richting verder. Over de Johan Speelmanweg komt u uit op de Loosterweg. Ook hier zult u weer vele bollenvelden vinden. Weet u dat tulpen oorspronkelijk uit Turkije afkomstig zijn? En naar ons land gebracht zijn door een zekere Carolus Cluisius? Hij was professor aan de Universiteit van Leiden.  In 1634 tot 1637 ontstond er een ongelooflijke handel in tulpenbollen.  Een bedrag van bijvoorbeeld  f 4.000, – (€ 1.820, -) per bol was helemaal niet ongewoon.  Zoek het eens op internet en u zult versteld staan!

Halverwege zult u  weer de Essenlaan passeren waar u samen komt met het parcours van de vijf kilometer. Dan lopen we inmiddels op de Loosterweg Zuid. Eind van deze weg waar de vijf kilometer de Spekkelaan opdraait gaat de tien kilometer het Keukenhofbosch in.

Het Keukenhofbosch is een van de laatste authentieke strandwalbossen in de bollenstreek. De heuvels zijn van oorsprong duinen, lang geleden achtergelaten door de Noordzee. Dat we nu nog in het Keukenhofbosch kunnen hardlopen danken we aan de Graaf Van Lynden. Toen eind negentiende eeuw de bollenstreek een geweldige vlucht nam en bijna de hele bollenstreek werd afgegraven weigerde de graaf koppig om zijn bos vrij te geven aan de vooruitgang. Met een beetje geluk zult u tijdens het lopen nog een glimp opvangen van het kasteel Keukenhof daterend uit 1642. Het kasteel Keukenhof dankt zijn bekendheid vooral aan de gelijknamige bloemententoonstelling Keukenhof, die op een gedeelte van het landgoed wordt gehouden.

Na het verlaten van het Keukenhofbosch gaat u gelijk rechtsaf in zuidelijke richting de Van Lyndenweg op. De echt kuitenbijters onder ons blijven het voetpad volgen en daar zult u diverse heuveltjes tegenkomen. Aan het einde van deze weg zult u weer linksaf de Spekkelaan opdraaien waar tevens de finish is.

Wij wensen u op dit parcours heel veel loopplezier!

 

 

10 Engelse Mijl

10 Kilometer

5 Kilometer

Hollen_2015_4

 

Hollen_2015_5

Wandelroute 23km

 

 

baan1

 

Hollen_2015_2

 

Hollen_2015_3